Greta Pott Keramik

Keramik Med Alla Sinnen

Hem

Fjärestad

Fredriksdal

Greta Pott

Galleri

Drejmeny

Kurser

Länkar

Recept

Aktuellt

Mor o Barn

Hitta mig

 

SMÖRGÅSPEPPARKAKA - 1 långpanna

Vispa  hastigt ihop:

5,5dl strösocker

13,5dl vetemjöl (ev. med fullkorn)

4tsk kanel

4tsk mald kryddnejlika

4tsk bikarbonat

4dl vatten

6dl filmjölk

Häll i smörad bröad braspanna och grädda i 200 grader ca 20 min (varmluft 175 grader)

Tack, Ethel!

HASTKAKA

2 ägg

2 1/2dl socker

75g smält margarin

2 1/2dl vetemjöl

1tsk bakpulver

Ett par nävar frysta eller färska röda vinbär.

- Smörj och bröa en 1 1/2L form.Rör hastigt ägg, socker och smält fett. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och rör om väl men inte mer. Häll smeten i formen, strö över bären. Grädda i nedre delen av ugnen 200gr, 30-35min.

lycka till ni som är i baktagen...

 

MOROTSFOCACCIA 1 långpanna/ 20 bitar

Tid: 15 min+ 1 tim 30 min jäsning/ugn

½ paket jäst

5 dl vatten 1 msk honung

1 dl solroskärnor

½ msk salt

2 rivna morötter

13-14 dl dinkelsikt

½ dl frömix tex. Risenta (alt. Solrosfrö) att strö över brödet+ flingsalt

 

1.   Smula jästen i en bunke. Tillsätt ljummet vatten (37 grader) och blanda så jästen löser sig. Tillsätt alla ingredienser utom mjölet och rör om. Häll i mjölet i omgångar och arbeta degen tills den är smidig (den ska vara lite lös). Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min.

2.   Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda degen. Lägg degen i en långpanna och tryck ut till nästan hela pannans storlek och skär i rutor. Låt jäsa under bakduk i ytterliggare 30 min.

3.   Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med vatten och strö över frömix och flingsalt. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Ta ut plåten och lägg över bröden på ett galler och lägg en bakduk över för svalning.

Rabarberpaj med kardemummakräm

Blanda:

2 ½ dl vetemjöl med

½ tsk bakpulver

2 msk strösocker

100 g smält margarin

till en smulig deg. Tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ in i kylen. Sätt ugnen på 175gr. Skala och skär:

ca 500g rabarber

i bitar. Blanda bitarna med:

1dl strösocker

1 tsk kanel

2 tsk kardemumma

1 msk vetemjöl

Sprid ut fyllningen i formen. Ställ in i ugnen ca 10 minuter. Ta ut och häll på:

2-3 dl vispgrädde

Grädda i ytterligare ca 20 minuter. Fyllningen ska vara lite lös och krämig. Man kan använda andra frukter och bär om man inte har rabarber, men gärna sådana med lite syrlig smak.

Lycka till!

Greta

gret@pott.se    0707-126145 Norra Vallåkravägen 349 FJÄRESTAD